Rundvirke

Virkesförsäljningen hos statsskogsbruket i Estland

1 inlägg 1194 visningar Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Virkesförsäljningen hos statsskogsbruket i Estland

Torbjörn Johnsen  
#816051 Jag fick möjlighet att träffa personen som ansvarar för det esländska statsskogsbruket häromveckan, Ulvar Kaubi (Head of Timber Marketing Department). Vi har ju skrivit en del om bl a Södras och Billeruds massavedsköp i Estland 2022 och jag tänkte att det skulle vara intressant att lyssna in hur den estländska virkesmarknaden ser ut idag.

Estlands Sveaskog - stor spelare på den baltiska virkesmarknaden
Det estländska stadsskogsbruket, (Riigimetsa Majandamise Keskus eller RMK i dagligt tal) kan i stort sett jämföras med Sveaskog i Sverige. En skillnad är att man har ett visst ansvar för skötsel av statliga ängs- och naturbetesmarker samt att man bedriver mer turismverksamhet med stugor och campingplatser. RMK får heller inte sälja plantor på den privata marknaden som Sveaskog gör (Svenska Skogsplantor) utan bara odla för eget bruk samt tillhandahålla frö. Men i övrigt är det ganska likt med skogsförvaltning samt förmedling av jakt och fiske.

I Estland är ungefär halva landarealen täckt av skog och staten äger 45% av skogen. Denna förvaltas av RMK och RMKs avverkningar motsvarar en tredjedel av årsavverkningen i Estland. I och med det är man en mycket stor spelare på den estniska och baltiska virkesmarknaden.

Den årliga avverkningen i statsskogsbruket ligger runt 3,5 miljoner m3f och det motsvarar en knapp tredjedel av den estniska årsavverkningen som ligger runt 11-12 miljoner m3f/år. Ungefär 85% av virket som avverkas på statens skogar säljs av RMK till olika köpare på längre kontrakt och de andra 15% säljs på öppna virkesauktioner. När de öppna virkesauktionerna avslutats så redovisa RMK alla data helt öppet: sortiment, volym, pris och köpare. Det är dessa öppna virkesauktioner som vi har redovisat uppgifter från när vi har skrivit om Södras och Billeruds köp av björkmassaved.

RMK hymlar inte med sina mål när det gäller försäljning av virke eller andra produkter/tjänster:

Målet är att tjäna så mycket vinst som möjligt genom en balanserad försäljning av alla produkter och tjänster. Detta har möjliggjorts av ständigt stigande virkespriser. Minskningen av prisökningarna har dock beaktats i processen för att uppnå målen. (rmk.ee 27 okt 2023 översatt av google)


RMK skriver också att både det bästa och det sämsta virket säljs och förädlas lokalt. Däremot går de största volymerna av massaved normalt på export:

Det råder en extremt hård konkurrens mellan RMK-kunderna. Konkurrensen skärps av en ökande efterfrågan på virke orsakad av minskade avverkningsvolymer. RMK:s kunder är uppdelade efter sitt ursprung i lokala och utländska kapitalbaserade företag. Lokala företag arbetar mer aktivt för att utveckla nischprodukterna och förädlar inte stora mängder virke. Företag med utländskt ägande står för en större del av den primära förädlingsindustrin och representerar också lejonparten av företag som exporterar rundvirke. (rmk.ee 27 okt 2023 översatt av google)


Full transparens från 2024 - alla affärer redovisas öppet
Utöver pris- och affärsdata från virkesauktionerna så kommer RMK nästa år att redovisa data för de längre virkeskontrakten. Det här innebär ännu större transparens och öppen prisredovisning i Estland. Enligt Ulvar Kaubi är öppen pris- och volyminformation viktig av många olika anledningar. Det finns många som efterfrågar denna data, inte bara virkesköpande industri. Många intressenter inom t ex fastighetsmarknaden för skogsmark följer noga prisutvecklingen på skogsråvaran då den har en direkt påverkan skogsmarken värde.

Virkesutbudet
RMK driver sitt skogsbruk utifrån att man vill ha ett relativt jämt flöde av virke. Dels för att kunna leverera in en någorlunda jämn avkastning in till den estniska staten men också för att hålla en någorlunda jämn beläggning för alla de entreprenörer som gör jobbet åt RMK. Man ser att man har ett stort ansvar för dessa då det handlar om många små företag verksamma på landsbygden. Ulvar Kaubi sa att andra skogsägare, inklusive de privata, agerar nödvändigt "dragspel" på marknaden. Där minskar avverkningarna när priset går ner och de ökar när priset går upp igen.

Virkespriserna hösten 2023?
Jag frågade Ulvar om hur prisnivåerna ser ut idag och vart priserna är på väg. Det har inte gjorts några nya auktioner sedan i vårvintras så det finns inga färska spotpriser att tillgå men RMK har ändå en bra uppfattning om hur marknaden ser ut. Enligt Ulvar har massavedspriserna nu "bottnat" kring 65 Euro/m3fub. Det motsvarar ca 760-770 kr/m3fub vilket med svenska mått mätt fortfarande låter som höga priser. Nu ska tilläggas att dessa priser avser fritt hamn och inte vid bilväg i skogen så ett direkt jämförbart pris med svenskt leveransvirke borde ligga runt 660-700 kr/m3fub. Fortfarande skapligt betalt. För priser som har bottnat...

Efter makalösa prisuppgångar under sensommaren i fjol, då bl a Billerud köpte björkmassaved för 1400 kr/m3fub, försvann de nordiska massabolagen som köpare från Estland under hösten 2022 och vintern/våren 2023. De köpte istället mer massaved i Sverige, Norge och andra länder där den var betydligt billigare. Nu däremot, när massavedspriserna landar mellan 700-800 kr fritt hamn så börjar de komma tillbaka till Estland. Det här gör att Ulvar tror på stigande priser nu i vinter och i kommande virkesauktioner.

Virkesauktionerna sätter priset
Även om andelen virkes som säljs i de öppna auktionerna är ganska lågt så är auktionerna viktiga. Priset som sätts i virkesauktionerna blir normbildande för prissättningen i de längre kontrakten som görs och auktionspriserna hjälper till att åskådliggöra verkliga marknadspriser på rundvirke. Att priset sedan går både upp och ner visar på fungerande marknadsmekanismer.

En intressant reflektion man kan göra är att RMK inte direkt anger att man har ett ansvar för att hålla industrin med virke. Definitivt inte de nordiska massabolagen men inte ens den lokala träindustrin i Estland. Däremot ser man sig ha ett ansvar för sina långsiktiga affärsrelationer med entreprenörerna man anlitar för både avverkning och skogsskötsel. Här kan man ju dra vissa paralleller till Sveaskog och hur de ser på sitt ansvar att leverera virke till svensk skogsindustri. Det uppdraget har av tradition varit starkare än mycket annat inom Sveaskog, som t o m köper virke från privata skogsägare för att få ihop volymerna.

Dags för Sveaskog att släppa sargen?
Jämförelsen med Sveaskog är intressant. Speciellt om man tittar på ekonomin. RMK kommer under 2023 att betala in ca 760 miljoner kr (65 miljonber Euro) till den estniska staten. Lägger man till skatterna som RMK också betalar in landar de på knappt en miljard kronor in till statskassan. 98% av RMKs omsättning kommer från virkeshandel och den här miljarden kommer således från 3,5 miljoner m3fub.

Sveaskog avverkade under 2022 knappt 11 miljoner m3fub (inkl inköpt från privata skogsägare) och från detta kunde man leverera in 1,15 miljarder kr in till statskassan. Det ger ett nettobidrag till staten motsvarande 104 kr/avverkad kubikmeter. Motsvarande nettobidrag som RMK levererar in till den estniska statskassan är dubbelt så hög (217 kr/m3fub). Det mesta av skillnaden beror troligen på att RMK gör bättre affärer kring virkesförsäljningen.

Är det kanske dags att Sveaskog "släpper sargen" och öppnar upp sin virkeshandel? Det skulle på många sätt vara välgörande om Sveaskog kunde arrangera virkesauktioner liknande i Estland för att "visa verkliga marknadspriser" i olika delar av landet och det skulle ju vara klart intressant att även få insyn i de mer omfattande virkeskontraktens priser. Och en extra miljard in till statskassan vore väl heller inte fel i dessa dyrtider?

Läs mer om Estlands stadsskogsbruk på https://rmk.ee



   TS
 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).