Skogsfastigheter

Automatisk skogsöversikt

8 inlägg 1384 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Automatisk skogsöversikt

alias  
#840745 Såg att Södra har lanserat en funktion på prov som kallas för "Automatisk skogsöversikt", som är åtkomligt som inloggad på Min Skogsgård". Det ser ut som en indelning av fastighetens skog i avdelningar som i en traditionell skogsbruksplan och mycket verkar vara automatgenererat (både beståndsindelning och ålder, bonitet, trädslagsfördelning m.m. gissar jag).

Från Södras sida så är man tydliga med att det här inte någon färdig tjänst/produkt och efterfrågar även respons på gjord beståndsindelning.

Jämför jag den automatgenererade beståndsindelningen med hur jag tänker mig beståndsindelningen i min förestående skogsbruksplan så har jag inte någon hjälp av denna funktion i dagsläget.

Hur ser det ut för er andra Södramedlemmar? Stämmer beståndsindelningen hyfsat på era fastigheter?

MVH
Alias



   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Automatisk skogsöversikt

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#840747 Det är säkert samma "skogsbruksplaner" som Virkesbörsen lanserade baserat på laserscanning. En kul grej kanske men inte mycket mer än så.

Avatar Fallback

Re: Automatisk skogsöversikt

alias  
#840749
Skogsola skrev:Det är säkert samma "skogsbruksplaner" som Virkesbörsen lanserade baserat på laserscanning. En kul grej kanske men inte mycket mer än så.


Kan så vara, men nog borde det vara logiskt att lägga en beståndsgräns i en knivskarp gräns mellan t.ex. en 40-årig gallring och en 15-årig plantering istället för att dra ut gallringsbeståndet en bra bit ut i planteringen (väljer man trädhöjdskartan på Skogliga Grunddata så är det ingen tvekan om var avgränsningen ska vara). Att det kan vara svårt att avgränsa t.ex. intilliggande äldre gallringsbestånd med kanske 5 års åldersskillnad eller områden med varierande boniteter och virkesförråd automatiskt köper jag helt och fullt, men bestånd med stora skillnader i egenskaper borde vara lätt.

MVH
Alias

   TS
Avatar Fallback

Re: Automatisk skogsöversikt

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#840771 Har bara kikat som hastigast på det, upplevde att indelningen var sådär. Undrar om de går på de grövre 20x20 rutorna som skanningen ger i volym och medelhöjd, kanske ger dessa fenomen.

Användarvisningsbild

Re: Automatisk skogsöversikt

Sjögård 4  
#840782 1. Ser ut att stämma dåligt på mina smalaste avdelningar (40m breda)
2. Missar helt tall (0,4ha) höjd 23m som ligger i en avdelning med björk höjd 14m (som självverksam har jag väl för små enheter)
3. Missar tydliga skillnader även vid samma trädslag (ex. mellan granskog 22 meter och 11 meter)
4. En märklig eller otroligt bra delning av en granplantering från 2015. Röjt 1,5ha av detta och delningen stämmer delvis med det.
5. I vissa avdelningar gör den dock en bättre (mer logisk enligt mig) indelning än planläggaren från Södra föreslog.

Sammanfattning: inte användbart för mig idag. Killgissar att det är för tidigt lanserat precis som det mesta Södras "IT-avdelning" producerar.

Avatar Fallback

Re: Automatisk skogsöversikt

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#840816 "Södras sommarjobbare som gillar datorer" 😀

Användarvisningsbild

Re: Automatisk skogsöversikt

Höglandserik  
#841205 Detta är inte gjort av Södra själva utan en tjänst de köpt in av ett annat företag. Företaget som gör indelningen är marknadsledande på det och har jobbat med det länge. Men automatisk beståndsindelning är svårare än man först kan tro. Bestånd och avdelning är som bekant inte samma sak.

Användarvisningsbild

Re: Automatisk skogsöversikt

Lars Lundqvist SLU  
#841348 Beståndsindelning bör vara mer högupplöst så man vid beslut om åtgärder kan välja att lägga ihop till större enheter.

 Besvara  
  • Sida 1 av 1
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).